Challenge #12 ‘A picture that makes you angry or sad’

Posted by on January 28, 2011 in Uncategorized | 1 comment

Challenge #12 ‘A picture that makes you angry or sad’

Op nieuwsfotosite Boston Big Picture valt genoeg aan ellende te vinden. Zoals ik al eerder schreef in mijn blog over een foto die me gelukkig maakt, heb ik een enorme voorliefde voor keiharde nieuwsfotografie. Daarbij horen ook de oorlogsfoto’s, de foto’s van hongerende kinderen in Afrika, dakloze mensen in overstroomde gebieden en nog veel en veel meer ellende.

Uiteraard is het onmogelijk om daar niets bij te voelen. Ik kan niet ontkennen dat ik, ondanks de gruwelijke beelden op sommige foto’s, soms heel veel schoonheid zie in de meest walgelijke scene’s.

De foto die mij letterlijk en figuurlijk boos (of misschien eerder verdrietig) maakt is veel symbolischer dan al die dood&verderf foto’s samen. Persoonlijk word ik altijd enorm geraakt door foto’s waarop niets anders te zien is dan vervlogen hoop.

Onderstaande foto is gemaakt in 1967, bij het Washington Monument. Men kwam hier bijeen om te protesteren tegen de oorlog in Vietnam, die maar duurde en duurde en niets terugbracht dan kisten met lichamen, verhuld onder de Amerikaanse vlag. Ik zie die foto, de hoop van de mensen dat er naar ze geluisterd wordt. Dat hun stem serieus genomen zal worden. Dat wat ze doen, helpt. Niets is minder waar. De Vietnamoorlog sleepte nog jaren voort en kostte duizenden extra levens. Om nog maar niet de spreken van de ellende die alleen al die oorlog heeft veroorzaakt tot vandaag de dag.

Ik vind het ronduit droevig om zo’n foto te zien. Waarbij men ZO hoopvol is dat een regering inziet dat de gevoerde oorlogen fout zijn. Verkeerd. Geldverslindend, mensverslindend. De Amerikaanse regering heeft niets geleerd. Het volk wat daar staat, is nooit gehoord. De velden staan veel minder vol. “Het hoeft niet meer, het heeft geen zin. De politiek hoort ons niet.” Vervlogen hoop.

De foto komt uit deze (eigenlijk prachtige) fotoserie van -uiteraard- Boston Big Picture. Graag wil ik jullie ook nog even wijzen op deze, veel recentere fotoserie.

1 Comment

  1. The Big Picture is briljant. Geweldig, uuuuren heb ik er al aan besteed, verloren wilde ik eigenlijk zeggen maar dat zou niet het juiste woord zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>