Happy Diwali!

Posted by on November 5, 2010 in Uncategorized | 4 comments

Happy Diwali!

Vandaag vieren hindoes over de hele wereld Diwali. Dit feest van licht wordt gevierd met heel veel kaarsjes, vuurwerk en lekker eten. Die kaarsjes worden gemaakt van kleigebakken kommetjes, waarin geklaarde boter (ghee) via een katoenen lontje kan branden. Volgens wiki is Diwali, oftewel het Lichtjesfeest, ‘symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. Divali is het enige feest dat heel India verenigt.’

Ik vind Diwali een van de mooiste culturele feesten die ik ken. Zoveel blijdschap, lichtjes, vrolijke mensen en vuurwerk en volgens mij een geweldige sfeer. Voor een zwaarmoedig land als India is Diwali dan ook een feest waarbij iedereen opnieuw kan beginnen, een nieuw jaar kan inluiden. Een schone lei en gezamelijk feest vieren. Voor mij staat Diwali hoog op mijn wensenlijstje, dus als ik ooit naar India ga, dan zal het zeker rond Diwali zijn!

En omdat ik het zelf zo leuk vind, heb ik ook elk jaar Diwali ‘gevierd’. Ik kookte (net als op de bollywoodtweetup) een aantal Indiase gerechten, zette overal in huis kaarsjes aan en nodigde mensen uit om gezamelijk op te eten. Ik ben dan wel geen hindoe, maar vind wel dat een feest als Diwali een prima gelegenheid is om eens niet je eigen potje te hoeven koken en samen met andere mensen te zijn.Helaas vandaag geen groot festijn met Indiaas voedsel maar wel een hoop lichtjes. Vanochtend al de kleilampjes met ghee gevuld en vanavond aansteken.

Shubh Divali!


 

Zin gekregen in Indiaas voedsel? Ik wilde binnenkort weer eens wat mensen uitnodigen om Indiaas te komen eten. Laat ‘t even weten als je interesse hebt!

Bekijk hier een fotoserie van The Big Picture over Diwali 2009

4 Comments

  1. Daar zit wel wat verschil in. Met name omdat de Surinaams-Hindoestaanse cultuur in vele mate relaxter is dan de Indiaas-Hindoestaanse cultuur. Voor zover ik weet natuurlijk. Maar dat heeft denk ik meer met de oorsprong van het volk dan met het geloof te maken. Is verschillende interpretatie.

  2. Sowieso weinig familie. Wij doen zelf thuis wel graag aan boerenkool :p. Maar zijn Hindoe-heid houdt ook wel op bij geen rundvlees (en gelukkig voor mij sinds een jaar of twee voor ik hem kende ook geen ander vlees) eten en in reïncarnatie geloven. Hij heeft overigens een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond, geen idee of er nog veel verschil zit tussen dat en echt Indiase Hindoes.

  3. Weljaaa zeg. Valt dat ff vies tegen! Wel lekker eten bij de schoonfamilie of ook gewoon boerenkool? ;-) Overigens trek ik meer richting het Sikh geloof, wat compleet anders is dan het hindoeisme. Gelukkig is Diwali een feest voor alle volkeren in India (en daarbuiten)

  4. Ik vond jou er altijd zo leuk enthousiast over, nu heb ik een Hindoe-vriendje, doet ie er niks mee! Dus helaas geen uitgebreide feesten bij schoonfamilie voor mij.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>